Štúdia zistila, že kognitívny pokles je spojený s ultraspracovanými potravinami
Všetci vieme, že jedenie ultraspracovaných potravín – ako sú balené polievky, omáčky, mrazená pizza a hotové jedlá – nie je dobré pre naše zdravie. Nie je potrebné spomínať ani iné chutné jedlá, ktoré tak milujeme: párky v rožku, klobásy, hamburgery, hranolky, limonády, sušienky, koláče, cukríky, šišky a zmrzlinu...
Štúdie zistili, že môžu zvýšiť riziko obezity, srdcovo-cievnych problémov, cukrovky a rakoviny. Môžu nám dokonca skrátiť život.
Nová štúdia teraz odhalila, že konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín môže prispieť k celkovému poklesu kognitívnych funkcií vrátane oblastí mozgu, ktoré sa podieľajú na výkonnom fungovaní – schopnosti spracovávať informácie a robiť rozhodnutia.
Štúdia zistila, že muži a ženy, ktorí jedli najviac ultraspracované potraviny, mali o 28 % rýchlejšiu mieru globálneho poklesu kognitívnych funkcií a o 25 % rýchlejšiu mieru poklesu výkonných funkcií v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli najmenšie množstvo príliš spracovaného jedla.
„Aj keď je potrebné ďalšie štúdium, nové výsledky sú celkom presvedčivé a zdôrazňujú rozhodujúcu úlohu správnej výživy pri zachovaní a podpore zdravia mozgu a znižovaní rizika mozgových chorôb, keď starneme,“ povedal Rudy Tanzi, profesor neurológie na Harvard Medical School a riaditeľ oddelenia pre výskum genetiky a starnutia v Massachusetts General Hospital v Bostone.
(Zdroj: CNN)
Komentáre